kierrätys ohjeet

Vaatteiden ja huonekalujen kierrätys

Huonekalujen kierrätys kannattaa

Hyvä huonekalu kestää sukupolvelta toiselle. Satavuotias lipasto, sohvapöytä tai vaatekaappi on varmasti ekologisesti kestävä tuote, jonka arvo säilyy ja kasvaa ajan myötä.

Huonekalujen käyttöikää kannattaa yrittää pidentää.

  • Antiikkimyymälöistä, osto- ja myyntiliikkeistä, kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista voi tehdä edullisia löytöjä ja hankkia hyviä huonekaluja.
  • Käytettyjä huonekaluja voi ostaa ja myydä tai vaihtaa edullisesti nettihuutokaupoissa ja vaihtotoreilla.
  • Useilla kirpputoreilla ja kierrätyskeskuksilla on noutopalvelu.
  • Käytöstä poistetut ehjät huonekalut kannattaa toimittaa uudelleenkäyttöön. Eräissä kierrätyskeskuksissa ja nuorten työpajoissa kunnostetaan huonekaluja uudelleenkäyttöön. Myös monet verhoomot ottavat vastaan vanhoja huonekaluja ja kunnostavat niitä myyntiin.

Huonekalujätteen käsittely

Huonekalujätettä syntyy vuosittain noin 100 000 tonnia. Huonekalujen hyötykäyttökokeiluissa on todettu, että 70 – 90 % huonekalujätteestä olisi lajittelun jälkeen hyödynnettävissä joko materiaalina tai energiana. Metallit voidaan hyödyntää materiaalina ja suurin osa muista raaka-aineista, kuten puu, vaahtomuovi, tekstiilit ja vanu, kelpaavat energiantuotantoon.

Lähteet

Kuluttaja

Ehjien ja käyttökelpoisten vaatteiden kierrätys

Pelastusarmeija, kehitysapujärjestö UFF, Fida Lähetystorit ja Punaisen Ristin Kontti-kierrätystavaratalot keräävät vaatteita kierrätyspisteissä.
Vaatteiden tulee olla puhtaita ja hyväkuntoisia, jotta niitä otetaan vastaan. Likaisien, rikkinäisien tai muuten käyttökelvottomien vaatteiden jättäminen vaarantaa hyvin toimivan keräysjärjestelmän. Järjestöjen keräämät vaatteet menevät kehitysmaihin ja muille apua tarvitseville.
Osa vaatteista myydään ja niistä saatu tuotto käytetään avustustyöhön kotimaassa sekä ulkomailla. Myös monet kierrätyskeskukset ja kirpputorit ympäri Suomen ottavat vastaan vaatelahjoituksia.

Lähteet

wikipedia