
Kätevästä karttapalvelusta löydät
kotikulmiesi parhaat kirpputorit helposti!
Lajittelulaitoksilla eri keräyspaperilajit lajitellaan omiin ryhmiinsä, puhdistetaan, tarvittaessa paalataan ja varastoidaan sekä toimitetaan tehtaille raaka-aineeksi. Luottamuksellista käsittelyä vaativat toimistopaperit tuhotaan turvallisesti silpuksi ennen paalausta ja kuljetusta tehtaille.
Lehdet ja muu kotikeräyspaperi siistataan eli painoväri pestään pois. Siistatusta massasta valmistetaan uutta sanomalehtipaperia tai pehmopaperia. Myös vaalea toimistopaperi siistataan ja syntyvästä massasta valmistetaan pehmopaperia eri tuotteisiin, esim. wc-papereihin, talouspyyhkeisiin ja nenäliinoihin.
Keräyspaperi käytetään paperiteollisuudessa painopaperin, pehmopaperin sekä hylsy- ja pakkauskartongin raaka-aineena. Suomessa keräyspaperin ja -pahvin osuus paperin ja kartongin tuotannossa käytetyistä raaka-aineista on noin 6 prosenttia.
Kierrätysprosessissa kartonkikuitu pestään irti muovista. Irrotettu muovi ja mahdollinen alumiinifolio kuumennetaan, jolloin muovi kaasuuntuu ja alumiini erottuu pieninä pallosina.
Pakkauksista ei poisteta painovärejä, ts. niitä ei siistata kuten keräyspaperia.
Kartonkikuidut käytetään uudelleen hylsykartongin raaka-aineena, muovi kaasutetaan energiaksi ja alumiini toimitetaan uusiokäyttöön.
Käsittelylaitoksessa kerätty lasi murskataan ja ohjataan tarvittaessa värilajitteluun.
Värieroteltua lasimurskaa käytetään uusien lasipakkausten ja lasivillan valmistukseen. Kierrätysraaka-aineen osuus uusien pakkauksien tuotannossa on noin 20 %. Lasista on lisäksi valmistettu lasitiiliä, mutta heikon kysynnän vuoksi tämä toiminta on nykyisin lakkautettu.
Lasimurskaa käytetään myös rakennusmateriaalina mm. hyvien roudansieto-ominaisuuksiensa vuoksi.
Lajittele biojäte kartonkipakkaukseen (esim. muropakkaus), sanomalehteen, paperipussiin, ikkunattomaan kirjekuoreen tai kaupasta ostettavaan biojätepussiin, jotta biojäteastia ei likaannu tai jäädy. Samalla vähennetään myös hajuhaittoja. Valuta ruoantähteistä nesteet viemäriin, jotta jätteestä ei tule liian märkää.
Sekajätettä on periaatteessa kaikki jäte, jota ei saada kierrätettyä millään tavalla. Sekajätettä kerätään perinteisesti vaihtolavoille, jotka sitten kuljetetaan kaatopaikalle. Sekajätteen toimittaminen kaatopaikalle on kalliimpaa kuin lajitellun jätteen, joten jo kustannussyistä jätteet kannattaa lajitella syntypaikalla.