kirpputori ja kierrätys ohjeet

Kirjojen kierrätys

Käytettyjen kirjojen ostopaikkoja

Hyväkuntoisia kirjoja kannattaa yrittää kaupata osto- ja myyntiliikkeisiin tai pistää niitä itse myyntiin kirpputorille. Arvokkaammaksi arvelemiaan kirjoja voi tarjota vaikkapa huutokauppakamareille.

Käytettyjä lukio- ja korkeakoulukirjoja ostaa ainakin Jamera. Jamera ostaa erityisesti uuden opetussuunnitelman mukaisia kirjoja, mutta moni vanhan opetussuunnitelman mukainen kirjakin on vielä mahdollista kierrättää.

Katsasta myös Kirjakirpputori.fi sivusto, jossa voit myydä ja ostaa käytettyjä kirjoja käyttämällä maksutonta kirpputoria.

BookCrossing

BookCrossing on kansainvälinen “kirjojen vapautusliike”, jonka toiminta perustuu yhdysvaltalaiseen internetsivustoon BookCrossing.com. BookCrossingin taustalla on se havainto, että useimmat kirjat (varsinkin romaanit) tulevat luetuiksi vain kerran ja päätyvät lopulta kirjahyllyn täytteeksi tai jopa jätteenkeräykseen. Perusajatuksena on tällaisten kirjojen antaminen toisten, myös aivan tuntemattomien ihmisten luettavaksi. Yksinkertaisimmillaan tämä käy vapauttamalla kirja eli jättämällä se julkiselle paikalle kenen tahansa kiinnostuneen poimittavaksi. Suomalaiselta sivustolta löytyy listaus paikoista, joissa on mahdollista kierrättää BookCrossing kirjoja sekä vaihtaa kirjoja.

Kirjastot

Monissa kirjastossa on kaikkien ihmisten vapaasti käytettävissä oleva kierrätyshylly, jonne voi jättää itselleen tarpeettomaksi käyneitä kirjoja, levyjä ja lehtiä. Kannustamme ottamaan yhteyttä oman paikkakunnan kirjastoon ja tarkistamaan, onko käytäntö jo heille tuttu. Mikäli ei vielä ole, niin voit vaikka jättää kannustavan palauteidean asiasta!

Kierrätyskeskukset ja kirpputorit

Useat, etenkin eri apujärjestöjen, kirpputorit ja kierrätyskeskukset ottavat lahjoituksina vastaan hyväkuntoisia käytettyjä kirjoja. Voit etsiä karttapalvelustamme paikkakuntasi lähimmän kirpputorin tai kierrätyskeskuksen ja ottaa asiasta tarkemmin selvää. Mikäli kirjoja on iso lastillinen, niin ilmainen noutokin saattaa järjestyä.

Lähteet

BookCrossing
kirjastot.fi

Kirja kierrätyskuntoon

Viimeisenä vaihtoehtona on kirjan repiminen kahteen osaan. Sivuosat menevät paperinkeräykseen, mutta kirjojen kannet on otettava irti.

  • Pehmeäkantiset kirjat kuten puhelinluettelot voi laittaa sellaisenaan paperinkeräykseen.
  • Pahviset päällystämättömät kannet voi pistää kartongin- tai pahvinkeräykseen.
  • Kontaktimuovilla päällystetyt kirjojen kannet on heitettävä sekajätteeseen.
recycle, reduce, reuse