Kirpputorille myymään Hietsuun tai itsepalvelukirpputorille

Itse myyjäksi kirpputorille

Itsepalvelukirpputori

Lähes jokaisesta kaupungista löytyy tänä päivänä itsepalvelukirpputori, jonne voit viedä sinulle tarpeettomaksi käyneitä tavaroita myyntiin. Homma toimii käytännössä siten, että maksat kirpputoripöydästä sovitun hinnan verran vuokraa, ja tilan omistaja pitää huolen myyntitoiminnasta. Vastuullesi jää tuotteiden hinnoittelu -usein jo valmiiksi pöytänumerolla varustetuille- hintalapuille sekä kirppispöydän siistissä kunnossa pitäminen.

Kirpputoripöytien vuokrahinnat vaihtelevat sijainnista riippuen yleensä välillä 20-40 euroa / viikko. Niin monta on käytäntöä kuin on kirpputorejakin, joten tsekkaile rohkeasti oman kaupunkisi itsepalvelukirpputoreja kartalta.

Perinteinen kirpputori

Perinteiset kirpputorit ovat useimmiten viikonloppupainotteisia. Meno on tunnelmallista kuin vanhaan aikaan konsanaan. Perinteiset kirpputorit toimivat kansan kohtauspaikkoina, joissa käydään kauppaa pilke silmäkulmassa. Kaupungista riippuen erinäiset hallit, sisätilat, torit ja parkkialueet toimivat kirpputorimyyntiä mahdollistavina kenttinä.

Perinteisessä kirpputorimyynnissä myyjät tuovat tavaransa paikan päälle, huolehtivat niiden esillepanosta ja asettelusta, sekä myynnistä. Yksillä on käytäntönä hinnoitella tavaransa valmiiksi, kun taas toisilla on tapana päättää myyntihinta paikan päällä, silloin kun potentiaalinen ostaja osoittaa kiinnostustaan. Ja tästä alkaa se perinteinen vanha kunnon tinkiminen!

Paikkamaksut vaihtelevat veloituksettomasta pariinkymmeneen euroon.

Vähemmän on enemmän

Moni asuste ja tavara elää kertakäyttökulttuurissamme surullisen lyhyen elämän, mutta kirpputorimyynnin ja kierrätyksen keinoin niille suodaan lisää elinikää ja -kirsikkana kakun päälle- ne tuovat paljon iloa uusille omistajilleen!

Kulutuksen vähentäminen ja kierrätys ovat ympäristötekoja. Kotoa löytyy melko varmasti asiaa sen kummemmin miettimättä tavaroita, joita ei enää itse tarvitse ja joista saattaisi olla hyötyä muille. Etenkin muuttorumban ohella on kätevää jaotella kaapin perukoilta löytyvät, sinulle tarpeettomaksi käyneet, tavarat ja tekstiilit suoraan erilliseen laatikkoon. Voitte vaikka kaveriporukassa viettää hauskan illan kaivellen komerosta mitä hassumpia ja erikoisempia esineitä ja pitäen leikkimielistä muotinäytöstä, samalla kun erottelette jyviä akanoista, eli päätätte yhdessä mikä lähtee ja mikä jää.

Myymällä itsellesi tarpeetonta säästät luontoa, tienaat taskurahaa ja et ainoastaan kierrätä tavaraa, vaan myös hyvää mieltä!

On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että kirpputorien ei tulisi toimia ihmisille liian helppona keinona päästä eroon turhista heräteostoksista. Voit ensin miettiä erilaisia vaihtoehtoja, ennen kuin hankkiudut vanhasta tavarasta eroon ja ryntäät uuden ostoon. Pystyisikö vanhaa lempipaitaa hyödyntämään muussa tarkoituksessa? Voisiko siitä ommella vaikka kesätopin? Tai virkistyisikö vanha lipasto vain lisäämällä sen pintaan vähän väriä ja iloisia kuvioita?

Kuva Hietsun kirppikseltä, valokuvaaja: Janne Hellsten

Vinkkejä Itsepalvelukirpputorimyyntiin

  1. Pidä myyntipaikkasi siistinä. Käy 2-3 päivän välein tarkistamassa myyntipaikan “kunto”.

    Pistäydy säännöllisin väliajoin siistimässä kirpputoripöytääsi ja vaihtelemassa järjestystä. Hyvin hoidettu ja siistissä kunnossa pidetty myyntipöytä houkuttelee enemmän asiakkaita. Pelkästään tavaroiden paikkaa muuttamalla saa aikaan uutta tuoretta ilmettä, jolla voi olla suuri vaikutus myyntiin!

  2. Älä laita myyntipaikkaasi liian täyteen tavaraa.

    Ei ole tarpeen laittaa kaikkia tavaroita heti esille. Asiakkaan näkökulmasta katsottuna on helpompaa ja miellyttävämpää tutkailla myyntipöydällä olevia tuotteita, mikäli niitä on maltillisesti eikä ylitsepursuavasti.

  3. Tuo uusia tavaroita muutaman päivän välein.

    Kannattaa tuoda tavaraa lisää menekin mukaan. Mikäli pidät pöytääsi siistissä kunnossa ja tuotteesi ovat kiinnostavia, niin monet kirpparikävijät tulevat kyllä tarkastamaan pöytäsi tarjonnan myös muina päivinä.

  4. Laita parhaat tuotteet parhaalle paikalle.

    Pyri siihen, että houkuttelevimman näköiset tavarat olisivat hyvin esillä, sillä ne ovat myyntivaltteja jotka saavat asiakkaan mielenkiinnon heräämään. On myös hyvä asettaa kirjat, elokuvat ja cd-levyt myyntipöydälle riviin pystyasentoon, selkäpuoli asiakkaaseen päin. Helpottaa huomattavasti etsimistä, jos tavaroita ei ole vain pinottu päällekäin.

  5. Laita tuotteet kotona hyvään myyntikuntoon.

    Asettele tuotteet siististi kuljetuslaatikoihin siten, että ne eivät pääse vaurioitumaan. On hyvä hinnoitella tuotteet jo valmiiksi kotona

  6. Tuo vain siistejä ja puhtaita tuotteita.

    Reikäiset, rikkinäiset ja likaiset tuotteet harvoin houkuttelevat ostamaan. Pyri viemään myyntiin laadukkaita tuotteita, joista on iloa pitkään uudelle omistajalleen. Mutta on kuitenkin olemassa sellaisia ihmisiä, jotka varta vasten hakevat kirpputoreilta hieman elämää nähneitä tuotteita, joita voivat korjata tai tuunata. Tällaiset tuotteet voi esimerkiksi laittaa hieman syrjempään, ja kirjoittaa tuotelappuun tavarassa olevan mahdollisen vian. Laita näille tuotteille extraedullinen hinta.

  7. Hinnottele tavarat edullisin “kirpputorihinnoin”.

    Anna hinnoittelun elää. Jos tavara ei mene kaupaksi, niin muuta hintalapussa olevaa hintaa. Ylihinnoittelu ei ole suositeltavaa. Yritä pitää mielessä se seikka, että kirpputorien tarkoituksena on antaa tavaroille uusi elämä, eikä tuotteilla tienaaminen.

  8. Tarkasta käydessäsi, että tuotteissa on hintalaput. Hintalaputtomia tuotteita ei myydä.

    Joissain kirpputoreissa on käytössä tarrapintaiset hintalaput; mikäli epäilet että lappu ei kestä tuotteessa, niin laita lisäksi nuppineula. Vaikka miten nätisti pyytäisit kassalla olevalta myyjältä, niin fakta on että hintalaputtomia tuotteita ei voi myydä.

  9. Tee tarjouskasseja leluista, lehdistä jne. Käytä aina läpinäkyviä kasseja.

    Pakettien ei kuitenkaan kannata olla liian suuria, sillä voi olla että osa paketin tavaroista on tarpeettomia tulevalle omistajalleen. Voit myös esimerkiksi tehdä koruista pieniä yhteensopivia settejä ja laittaa ne minigrip- pusseihin. Setit voi laittaa esille vaikkapa johonkin hauskaan rasiaan tai koriin.

  10. Palvelupakettien hyödyntäminen.

    Joissain kirpputoreissa on käytössä kiireisten ja ei niin viitseliäiden ihmisten urakkaa helpottavia palvelupaketteja. Täyden palvelun pakettiin kuuluu, että tuotteet hinnoitellaan ja sinun ei myöskään tarvitse itse huolehtia esillepanosta tai pöydän siistimisestä. Myyntijakson loputtua voi pyynnöstä saada myymättä jääneet tuotteet pussitettuina tai vaihtoehtoisesti kirpputorin henkilökunta toimittaa ne hyväntekeväisyyteen avustusjärjestöjen kautta.

Listauksessa käytetty apuna: Kirppismaailma- ohjeita myyjille
Kuvassa Hietsun kirppis, valokuvaaja: Janne Hellsten